Tiffany technika - ZsusoArt - Soós Zsuzsanna festőművész - művészeti oldala
15656
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15656,page-child,parent-pageid-15609,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,columns-4,qode-theme-ver-9.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive
TIFFANY TECHNIKA
ZSUSOART- Soos Zsuzsanna - Művészeti oldala - Tiffany technika

A Tiffany technika, Louis Comfort Tiffany (1848-1933) nevéhez fűződik.

Louis Comfort Tiffany

Több, mint öt évtizeden keresztül virágzott művészete. Karriere az 1870-es évektől 1920-as évekig terjedő időszakra tehető. Tehetséges festő, mérnök, bútortervező. Tiffany, karrierje elején festő volt. Európai és észak afrikai utazásai során ismerte meg a középkori és a római kor üvegművészetét, ami nagy hatással volt későbbi üvegtechnikáira. Az ő nevéhez füződik a tiffany üveg. Az iparművészet első egyedi tervezőjének tartják.

Tiffany üveg: anyagában fémoxiddal szinezett üveg.

Az üveggyártása során különböző színező oxidokat kevernek az alap, illetve adalék anyagokhoz. (szelén, rubin, arany, kobalt stb…)

 

Amikor ezek az oxidok megolvadnak az üveg anyagában, teljes keresztmetszetében megszínezik az üveget.

 

A rézfóliás techinka (tiffany technika): olyan eljárás, amely merev, nem bontható kötést hoz létre az üvegkörül. Öntapadós rézfóliát simítunk a formára szabott, csiszolt üvegre, majd ón-ólom ötvözettel egymáshoz rögzitjük az üvegeket. A rögzités ezüst szinű, ezért külömböző vegyi anyagokkal antikoljuk: réz, bronz, vagy fekete hatásúvá.

Ízelítőként néhány tiffany technikával készült alkotásom: