Pasztellkréta - ZsusoArt - Soós Zsuzsanna festőművész - művészeti oldala
15626
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15626,page-child,parent-pageid-15609,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,columns-4,qode-theme-ver-9.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive
PASZTELL KRÉTA
ZSUSOART- Soos Zsuzsanna - Művészeti oldala - Pasztellkréta

A pasztell technika egy finom, és gyönyörűen szép átmenet a rajzolás és a festészet között.

A pasztellkréta nyújtotta lehetőségeket a 19. századi kisérletezések aknázták ki: ezt többek között Degas és Toulouse-Lautrec munkái bizonyítják. Ők durva kartonpapírra vagy színezett csiszolópapírra dolgoztak, s néhány pasztellkrétával is a színek, tónusok, árnyalatok teljes skáláját tudták kibontani. A színezett alap hatását a pasztell eltérő erősségű nyomásával szabályozták: erősebb nyomásra a pasztell eltakarta az alapszínt, finomabb érintések nyomán pedig különféleképpen tűnhetett elő a színes alap, megváltoztatva a kréta hatását is.

 

Degas, de mások is kombinálták egyéb technikákkal a pasztellt. Gyakran úgy rögzítették az alaphoz, hogy terpentinnel átitatott vagy lakkal fixált pasztellrétegre dolgoztak. A pasztelltechnika fejlődése napjainkban lehetővé tette, hogy a művészek viaszkrétával a szín mélységét és a megtapadását is biztosítsák, ugyanakkor ne veszítsenek a pasztell finom hatásából sem. Sőt, ha a krétanyomokat ecsettel és terpentinnel lavírozzák, nagyobb felületre is fel lehet hordani a színeket!

 

Általában szépen beállított, színekben gazdag csendélettel kezdik a pasztelltechnikát oktatni.

Ízelítőként néhány pasztellkrétával készült alkotásom: